Kalau… kalau saja


Kalau aku ialah Menteri Belia dan Sukan, aku akan buat program TwoTee. Travel n Think

Aku pernah post ini di status FB. Orang komen, sepatutnya Menteri Pelancongan. Okey, ini ialah jawapan aku :-

1- Melancong dan mengembara ialah dua aktiviti berbeza.

2- Beza yang mudah,

  • Pelancong fokus pada pusat beli-belah. Pengembara suka keluar masuk pasar.
  • Pelancong tidur hotel yang selesa. Pengembara tidur di lapangan terbang.
  • Pelancong naik bas pelancong. Pengembara naik bas awam
  • Pelancong upah pemandu pelancong. Pengembara jalan dekat-dekat dengan pelancong berpemandu untuk curi                           dengar penerangan percuma.
  • Pelancong bawa baju lebih (tak cukup, beli yang baru). Pengembara asik ulang baju yang sama 😛
  • Bagi pelancong, renyah-renyah dalam percutian merimaskan. Pagi pengembara renyah-renyah dalam perjalanan  memberikan warna
  • Bagi pelancong sesat adalah satu bala. Bagi pengembara sesat adalah satu kemestian.
  • Bagi pelancong ada duit semua boleh dapat. Bagi pengembara, tak ada duit kita makan megi saja.
  • Pelancong lazimnya orang berduit. Pengembara tak semestinya tak berduit ha ha
  • Pelancong lebih romantis (tempat kegemaran ialah pantai dan pulau). Pengembara err… romantik juga.. minum air kongsi-kongsi ha ha

3- Mengembara tak berapa sesuai untuk orang tua (jadi berusahalah pergilah haji waktu muda)

4- Aku perhatikan, ramai orang muda sekarang malas berfikir. Bila komen isu semasa pendapat mereka macam katak bawah tempurung. Tengok ikut satu lubang. pengaruh hedonism yang berlebihan barangkali. Kembara, boleh membuka minda.

5- Ada banyak aktiviti lain yang dimasukkan dalam kembara yang bersifat kesukanan. Seperti mendaki, berkayak, explorasi gua dan sebagainya.

Jadi, undilah saya untuk PRU 31 (kalau umur panjang)….

Menulis dari pinggir Selat Tebrau.

Advertisements

3 thoughts on “Kalau… kalau saja

  1. hahahaha..ko nak masuk parti mana ni?

    • party zaib ibrahim? or party hasan ali? hehe.. party mak cik maimon kot 🙂 …. eh… silap2 kak jat pon nak tubuh party baru gak ni.. tungguuu.. hehe

  2. Erm…nukilan hawa mengingatkan sy pada customer2 sy di sri petaling. Mereka sentiasa mengembara….dan didlm pengembaraan pasti ada pelajaran dan hikmah yg dipelajari. Lagi pun hidup ini adalah satu pengembaraan,bukan pelancongan… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s