Kenapa …. ?


Aku suka membaca. Aku seronok membaca. Aku selalu ceritakan apa yang aku baca sampai kawan-kawanku bosan [ sejak zaman sekolah, selera aku pada buku dan pengarang buku selalunya tak difahami ]. Aku selalu paksa kawan-kawan baca buku yang aku suka sampai mereka …. errr …. biasanya aku gagal memaksa [ kerana terlalu biasa tidak di fahami, aku pon biasa di tolak ]

Kemudian aku tulis blog. Di blog, aku cerita tentang buku yang aku baca. Lebih kurang seperti pengulas buku tak bertauliah. Kerana aku tak pernah belajar sastera, penulisan, seni dan sebagainya. Aku kemudiannya seronok menulis ulasan buku.

Semakin lama… semakin seronok. Lebih-lebih lagi bila mendapat respon yang agak baik. Aku berazam untuk kongsikan 1 buku 1 minggu [ bukan aku yang tiru bang jib, bang jib yang tiru aku ]. Tak berapa lama selepas tu, tanpa aku sedar, aku membaca untuk menulis ulasan buku. Sebab aku membaca baris saja, aku tak membaca antara baris. Sebaliknya, kadang-kala, aku terlebih pula membaca antara baris. Sampai bayang-bayang kepada bayang-bayang baris pon aku nampak. Atau aku sebenarnya berhalusinasi. Semua sebab aku nak buat ulasan yang hebat. Kadang-kala, bila penyakit gila no 66 aku datang, aku bayangkan bila sesiapa baca ulasan aku, dia akan terpukau lalu segera ke kedai buku dan beli buku tersebut serta-merta.

Sampai satu saat, aku tak boleh membaca lagi. Aku dah tak seronok membaca. Aku berhenti membaca dan berhenti menulis.

Aku tanya pada diri aku. Kenapa aku membaca? Kenapa aku menulis?

——————————————————————————————————————–

Sekarang aku tanya pada diri aku. Kenapa aku berkembara? Adakah aku akan hilang keghairahan berkembara bila aku menulis tentangnya?

Advertisements

2 thoughts on “Kenapa …. ?

  1. Awak memang istimewa 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s