Penjelajahan South Island, New Zealand


New Zealand terdiri dari dua pulau utama, North Island di sebelah utara dan South Island di sebelah selatan. Di kelilingi oleh laut Tasman.

Ibu negara New Zealand ialah Wellington. Namun Aucland mempunyai penduduk terpadat, berpopulasi kira-kita satu juta melebihi Wellington dan Christchurch. Christchurch merupakan bandar terbesar di South Island.

Kami mengembara ke South Island, bahagian New Zealand yang lebih semulajadi, mencabar, lebih sejuk dan lebih banyak kambing!

Jarak pengembaraan: ~ 2500KM

Tempoh perjalanan dengan campervan: 11 hari / 10 malam [tidak termasuk dua malam terakhir di Christchurch]

Kenderaan: Jucy Condo [modified HiAce van]

A: Chrishchurch
B: Rakaia Gorge [zzz]
C: Mt Somers
D: Mt Sunday
E: Lake Tekapo [zzz]
F: Mt Cook
G: Moearaki Builders
H: Oamaru [zzz]
I: Dunedin
J: Portabello [zzz]
K: Te Anau
L: Knobs Flat [zzz]
M: Milford Sound
N: Kingston [zzz]
O: Glenorchy & Paradise
P: Queenstown [zzz]
Q: AJ Bungy Kawarau River & Arrowtown
R: Wanaka
S: Makarora  [zzz]
T: Fox Glacier
U: Hokitika [zzz]
V: Grey Mouth
W: Arthur’s Pass
X: Rangiora [zzz]

Klik sini untuk ke Google Map!

Nota: P: Glenorchy & Paradise dan R: Kawarau River & Arrowtown tu bukanlah tempat yang sama, pon tak dekat sangat la. Sebab Google map cuma boleh tag sampai X saja, jadi aku sekalikan tempat-tempat tersebut.

Semoga mendapat kekuatan untuk bercerita setiap tempat yang kami singgah. Setiap tempat ada ceritanya 😉

Advertisements

14 thoughts on “Penjelajahan South Island, New Zealand

  1. semua tempat wajib ada ceritanya wa.. senang skit nak berjalan bila dah ada panduan.. hehehe..;)

  2. cerita aku mistik sikit pasal aku dok berborak dengan angin, dengan rumput, dengan gunung, dengan bulan dan bintang haha

  3. boleh tau x roughly budget for da whole 13ari nyer trip….ak pn poket nipis ..so bleh la budget awl2 nk bwk bp NZdolar

    • belanja saya keseluruhannya RM3800 termasuk tiket 🙂

      tanpa tiket sekitar RM3200. sebenarnya boleh buat lagi budet kalau tahan sejuk hehe. dan bawa lebih bekalan dari sini

      • maksudnya harga flight RM500??boleh saya tau naik flight apa? n mcm mana nak dapatkan flight semurah tu

      • dulu AA kan ada ke chirschurch. itu antara tiket terawal diaorg jual. sebab tu murah. tiket return 617 je. sekarang tak dapat la

  4. k awa, location tu, huruf F tertinggal dah tu location pastu semua lari.. hehehe..

  5. yang kat senarai tu.. lepas E: Lake Tekapo [zzz] terus G: Mt Cook.. hehehe..

  6. salam nurul…kalau jucy campervan tu bape eh rental sana?

    • bergantung kepada musim. musin sejuk murah musim panas harga berganda. saya sewa haritu NZD55/day + full insurance NZD25/day = 80/day

      boleh check di website dia. jucy.co.nz

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s