New Zealand 3.5: Sisipan


Sungai Rakaia

Sungai Rakaia adalah salah satu sungai bertocang terbesar di New Zealand. Kenapa ia dipanggil sungai bertocang? Sebab ia mempunyai banyak aliran yang mengalir di satu dasar yang luas. Aliran-aliran ini saling bersilang antara satu sama lain. Batu kerikil memenuhi ruang antara silangan ini. Jambatan terpanjang di New Zealand merintang Sungai Rakaia sepanjang hampir 1.8km.

Sungai Rakaia mengalir sejauh 150km dari Southern Alps, melalui dataran Centebury  ke lautan fasifik di sebelah pantai timur South Island. Southern Alps adalah banjaran gunung yang mengunjur hampir sepanjang South Island. Sungai Rakaia sangat terkenal dengan ikan salmon dan trout. Musim salmon sekitar Januari hingga Mac manakala musim trout bermula November hingga Febuary.

Air Sungai Rakaia bersumber dari cairan Glacier Lyell dan Glacier Ramsey. Ketika zaman ais, glasier bergerak menuruni pergunungan lalu mengukir lembah sungai. Selain itu, aliran tersebut juga membawa bersamanya kerikil glasier. Hasilnya, sungai bertocang dengan dasar yang luas terbentuk. Dataran Centebury juga dibentuk oleh kerikil glasier.

Dari hulu Sungai Rakaia
Gambar dari internet, klik untuk maklumat lanjut

Hilir Sungai Rakaia menuju muara .
Gambar dari internet, klik untuk maklumat lanjut

Rakaia Gorge (Gaung Rakaia)

Kawasan lembah bergaung, berada diantara kawasan pergunungan dan dataran Centerburi dimana Sungai Rakaia mengalir.

Pemandangan dari trek Rakaia Gorge
Gambar dari internet

Pekan Rakaia dan Rakaia Gorge adalah dua tempat berbeza. Jika anda bertolak dari bandar Christchurch, Rakaia Gorge berada di sebelah barat melalui lebuhraya 73 seterusnya 77. Melalui Darfield dan Mt Hutt. Pekan Rakaia pula terletak di sebelah barat daya menuju ke Ashburton melalui lebuhraya 1. Jarak antara keduanya lebih kurang 50km.

A – Pekan Rakaia | B – Rakaia Gorge

Menuju ke Gunung Sommers

Bertemu Rakaia Gorge, bermakna tamatlah kawasan dataran Centerbury dan bermula kawasan tanah tinggi Methven. Dari lebuhraya lurus dan mendatar, bersedia untuk tukar ke gear rendah supaya dapat memanjat jalan berbukit! Had laju 100km, tetapi berhati-hati di selekoh!

Gambar-gambar sepanjang perjalanan menuju Gunung Sommers.

Advertisements

3 thoughts on “New Zealand 3.5: Sisipan

  1. subhanAllah… cantiknya negeri ni kan… ni belum kat syurga lagi ni… masyaAllah.. bila nak bawa aku dtg sini wa??? huhu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s