New Zealand: Negara paling “Islam” dan berkebajikan?


Mengukur islamic governance dalam sesebuah negara.

Aku mendapat tahu kewujudan kajian ini dari Dr Mazlee Malik ketika K-Fiqh tempoh hari. Menurutnya, satu kajian telah di jalankan untuk mengukur berapa “Islam”nya sesebuah negara. Bukan dari segi akidah atau syariah, tetapi ia yang di ukur ialah konsep-konsep Islamic governanance seperti keadilan, kebajikan, kebebasan bersuara, perbicaraan adil dan beberapa aspek lagi yang wujud dalam sesebuah negara.

Dalam kajian yang di buat oleh dua orang penyelidik dari Universiti George Washington, New Zealand menduduki tempat pertama. Malaysia menduduki tempat ke 38, tempat paling baik di antara negara-negara Islam. Pon, Malaysia tidak menggelarkan dirinya negara Islam tetapi Islam adalah agama rasmi.

Aku tak terkejut New Zealand mendapat tempat pertama. Dari pengalaman yang singkat, aku melihat akhlak-akhlak anjuran Islam wujud pada warga New Zealand. Ramah, suka menolong, jujur, menghargai orang lain dan cintakan alam sekitar. Hari pertama, aku terkejut bila pegawai kastam memberi reaksi “lovely!”. Hari-hari selepas itu, perkataan lovely, nice, awesome, great menjadi kebiasaan yang menyenangkan bila berurusan. Sampaikan pemandu bas pon memuji kami “lovely girls” kerana siap sedia dengan duit di tangan ketika hendak menaiki bas. Selain itu, ucapan “how are you?” dan senyuman manis adalah lazim bila masuk ke kedai atau berurusan di kaunter dan sapaan di bila saling berselisih. Tak pernah sekalipon aku jumpa peniaga, pekerja kaunter atau kedai yang bermasam muka. Mereka bukan buat begitu kerana kami ini tetamu, tetapi itu sememangnya budaya mereka. Aku perhatikan tabiat mereka. Bagaimana mereka menyapa antara satu sama lain bila berjumpa. Bagaimana pekerja cafe menyapa pelanggan yang datang dan pergi. Ungkapan yang mereka gunakan juga menarik. Bahasanya santun dan menyenangkan hati. Memuji pilihan pelanggan dan sebagainya.

Honesty Box adalah konsep biasa di tapak-tapak perkhemahan di seluruh New Zealand. Ketika menginap di Rakia Gorge, walaupon ada penjaga bertugas, dia enggan menerima duit dari kami sebaliknya meminta kami meletakkan duit di Honesty Box. Konsep yang sama di gunakan di semua tapak perkhemahan DOC.

Tidak jauh dari pekan Hokitika menuju Grey Mouth, kami temui sebuah gerabak yang menjual hasil tani. Cuma gerabak tanpa si penjual. Apa yang dijual di situ? Beberapa kantung kentang. Setiap kantung mengandungi 10 kilo kentang. Sayur-sayuran dan buah-buahan. Ada juga beberapa barangan terpakai. Rumah terdekat terletak lebih 10 meter dari gerabak tersebut. Sangat mudah untuk pencuri melarikan barang-barang tersebut.

This slideshow requires JavaScript.

Negara berkebajikan

Negara berkebajikan yang selalu kita dengar, tak sama maksudnya dengan negera kebajikan atau welfare state yang di amalkan di beberapa negara di Eporah dan US. Negara berkebajikan terjadi di mana rakyat dan kerajaan saling memberi. Ciri ini sangat kelihatan di New Zealand.

Di New Zealand tiada lebuh raya bertol, juga tiada RnR. Namun, di setiap pekan ada tandas awam yang terjaga dan bersih. Tandas-tandas ini, bukan di sediakan oleh kerajaan tetapi oleh komuniti setempat. Boleh jadi di tepi jalan atau jika sesuatu pekan mempunyai tempat tarikan seperti tasik dan sebagainya, tandas pasti di jumpai di kawasan sekitar. Di beberapa tempat, di sediakan kotak sumbangan. Hasilnya digunakan untuk membantu komuniti memperbaiki fasiliti yang mereka sediakan.

Tapak perkhemahan Rakai George dan Campbell Bay adalah dua contoh tapak perkhemahan yang di usahakan oleh komuniti setempat. Tidak bersifat komersil. Caj yang dikenakan adalah minimum atau percuma.

Ketika singgah di pekan Oamaru, kami sempat menaiki keretapi wap (sebenarnya ia kini menggunakan diesel). Rupa-rupanya, keretapi yang beroperasi setiap ahad ini, di operasikan oleh sukarelawan yang mengumpul dana bagi memelihara warisan yang terdapat di pekan bersejarah Oamaru. Menarik bukan?

Kingston tak kurang hebatnya. Kingston pekan kecil di pinggir Queenstown, hanya berpopulasi 150 orang. Ia mempunyai sebuah balai bomba. Yang menariknya, ahli pasukan bomba terdiri dari para sukarelawan. Hebat sekali.

Aku menyokong penuh usaha kerajaan Kelantan membina Lebuh Raya Rakyat. Semoga semangat wakaf ini mendapat keberkatan dan memakmurkan negeri mereka. Bukankah kita selalu mendengar orang berkata – Jangan tanya apa yang negara beri kepada kamu, tapi tanyalah apa yang aku beri kepada negaramu. 🙂

Lampiran:

Global Economy Journal; Scheherazade S. Rehman & Hossein Askari; George Washington University 2010

http://www.scribd.com/doc/83915083/How-Islamic-Are-Islamic-Countries

http://surfingbehindthewall.blogspot.com/2012/02/new-zealand-is-worlds-most-islamic.html

 

Advertisements

7 thoughts on “New Zealand: Negara paling “Islam” dan berkebajikan?

  1. ya… itulah ayat yg diungkapkan oleh nelson mandela… moga2 satu hari nnt malaysia dpt tempat yg pertama…

  2. Memang betul. Tp bila pemerintah menzalimi rakyat spt di Malaysia ni, ungkapan tu tidak boleh di guna pakai lagi.

    • Masih boleh. Negara dan pemerintah adalah dua entiti berbeza. Kita bukan berbakti kepada pemerintah tetapi negara. Contohnya menjaga kebersihan dan alam sekitar, membuat kerja sukarela, banyakkan berderma, prihatin kepada orang susah dan memboikot rasuah dari yang paling kecil seperti rasuah kepada pegawai polis atau penguasa. Negara tetap kekal tetapi pemerintah boleh bertukar ganti. Saya kira ini adalah soal sikap.

      Mungkin antara perkara yang paling penting kita boleh buat untuk negara kita ialah memberinya (memilih) pemerintah yang baik. Betul tak? hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s