Boikot YouTube?


Google dan YouTube adalah medan perang, meninggalkan medan perang tak memenangkan kita. Berperanglah di YouTube dan Google. Antara saluran yang saya  langgani di YouTube adalah, iERA (Islamic Education and Research Academy)…. hampir setiap hari ada saja video tentang new shahadah , dakwah table, dakwah journey... itulah cara kita berperang. Bukan meninggalkan medan perang. Selain tu saya melanggan khalifahclothing,thedeenshow, dawahaddict, quranweekly dll …. aii.. tak sanggup rasanya nak boikot Youtube.

Ketika golongan Melayu paranoid sibuk berkempen supaya Olympic diboikot kerana halusinasi mereka tentang teori konspirasi Yahudi, iERA telah mengambil langkah proaktif dengan membuka meja dakwah di Olympic Village

Sekiranya Rasulullah masih bersama kita, antara kumpulan yang boikot Olympic dengan kumpulan dakwah Olympic, kamu rasa rasalah… mana satu kumpulan yang Rasulullah akan sertai?

Advertisements

4 thoughts on “Boikot YouTube?

  1. lebih berlembutlah wahai umat Islam.. jgn tunjukkan yg kita ni ganas dan emosional.. apa2 yg menyentuh isu islam, kita balas dgn demonstrasi.. bila dah berdemo, bnyk keganasan berlaku.. mmg nyatalah kita yg menunjukkan sikap ganas kita sedangkan islam tidak mengajar kita utk buat begitu.. kita boikot mereka.. lagi menunjukkan sikap ‘assabiyah’ kita.. mereka tidak faham dan kita tidak memahamkan mereka.. itu saja masalahnya.. jadi lah muslim yg lebih lembut dan terbuka.. bantu mereka utk lebih memahami.. jgn smpi mereka lihat islam itu ganas hanya kerana kita menunjukkan sikap ganas kita pd mereka..

  2. Oleh kerana keadaan umat Islam yang lemah sekarang ni, kalau kita berkeras, kesannya lebih buruk untuk Islam sendiri.

  3. Salamualaikum..wr.wb

    Memboikot 2 site ni brmksud tuk menurunkan rating ke2nya dan dgn dmkian nilai saham mereka akan turun karenanya, shg diharapkan dpt memaksa mereka tuk menghapus vid2 tsb. Coba bayangkan jk smua muslim yg jmlhnya separuh isi dunia ini tdk lg mengakses google dan youtube (smpai mrk mau) maka tentulah rating mrk akn anjlok dan bgt pula dgn shm2 mrk. Ini usaha kami, dan usaha manapun yg dilakukan semoga membuahkan hasil. Dan ini cara yg lembut sangat. Dan kt tdk lemah.. Bahkan kt sesungguhnya kuat hanya saja msh krg peduli..

    Wassalam..

    • terima kasih, saya faham maksud anda. penghinaan atau kesalahfahaman tentang islam di youtube adalah infiniti. bukan 1 video ini saja. walaupon begitu, saya setuju video ini yang paling kurang ajar.

      secara realistik, mengikut statistik, muslim cuma kira-kira 28% dari populasi dunia. kebanyakannya pula berada di negara yang miskin dan tak adapon akses internet.

      dalam keadaan kita yang lemah, kita perlukan lebih sokongan. bagaimana? perkuatkan dan perbanyakkan umat islam. Perbanyakkan bukan hanya dari kelahiran. saya masih cenderung pada pendekatan serang dari bertahan apatah lagi lari dari medan perang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s