Keajaiban-keajaiban kecil dalam hidup


Seperti kelazimannya, Oli lah yang paling awal keluar rumah. Biasanya sekitar jam tujuh pagi Oli mula bergerak ke tempat kerja. Pagi itu, aku tak sedar yang Oli masih berada di rumah walaupun sudah lebih setengah jam berlalu selepas tujuh pagi. Hinggalah Alin mengetuk pintu bilik aku.

“Mangga pagar tak boleh buka!” beritahu Alin.

Aku dengan rambut kering turun ke halaman. Muka Oli penuh berminyak. Untuk mengelakkan kes tertinggal kunci, aku beli mangga dengan nombor kombinasi. Jadi sekurang-kurangnya, jika kami tertinggal kunci rumah, kami masih boleh masukkan kereta. Tapi bila mangga tak berfungsi, jadi malapetaka yang lebih buruk pula. Sebelum ini Alin pernah jadi mangsa, tapi dia sangat bernasib baik. Beberapa kali percubaan, mangga terbuka. Aku lebih malang, aku terpaksa panjar pintu pagar. Mujurlah hari sudah malam. Melaung pakcik jiran sebelah bimbang aku jatuh. Dan di pagi yang hening itu, Oli. Aku dan Alin bergilir-gilir mencuba kerana Oli sudah kepenatan. Akhirnya kami hampir berputus asa. Haruskah kita panggil orang datang potong mangga ni? Orang apa harus kita panggil? tukang kunci? orang kedai hardware?

“Solawat dik! Solawat!!” aku dengar suara.

Tak dapat aku lihat wajah yang berteriak tadi. Tapi jelasnya dia betul-betul berada di depanku. Di balik pagar rumah bertentang, terlindung dek pagar dan sidaian kain baju yang banyak. Ah.. selawat… kenapa kami tak ingat itu? rasa malu melintas dalam hati. Dalam kepala cuma kiraan, berapa nombor kombinasi yang perlu dicuba. Bodohnya kami! Suara itu ialah suara pembantu rumah Indonesia jiran kami. Dan kami selawat berulang2, sambil terus mencuba kombinasi nombor. Hatiku melirih.. Ya Allah.. apalah agaknya doa Nabi Daud ketika dia melentur besi? Tap! kunci terbuka. Ajaib Ya Allah, aku baru bertanya, belum berdoa sudah kau makbulkan! Ya Allah sesugguhnya engkau Tuhan yang maha mengetahui.

Kawan-kawan.. bila kali terakhir kau rasai keajaiban yang selalu kita panggil nasib baik? Bagaimana nasib boleh datang pada kita?

Aku, Alin lebih-lebih lagi Oli keletihan. Kami masuk semula ke rumah. Jarum pendek jam sudah melepasi sembilan. Semua sepakat ambil cuti kecemasan hari itu. Tenaga dan mood telah jatuh bersama keringat ketika cubaan membuka mangga nan bertuah.

———————————————————————–

Kisah di atas dari blog lama, dan ini komen dari MamaJannah 🙂

Thanks awa ,
Allah mengetuk hati kita dengan rasa susah, supaya kembali kepadaNya dengan pengharapan 100% dan itulah tandanya Allah sayang kepada kita. Selangkah kita rapat kepadaNya seribu langkah Allah rapat kepada kita. Teringat satu ayat dalam surah al isra’ ayat 67 yang bermaksud

“Dan apabila kamu ditimpa bahaya di lautan, nescaya hilang semua yang (biasa) kamu seru, kecuali Dia. Tetapi ketika Dia menyelamatkan kamu ke daratan, kamu berpaling (dariNya). Dan manusia memang selalu engkar (tidak bersyukur)”

Advertisements

4 thoughts on “Keajaiban-keajaiban kecil dalam hidup

  1. Mengah aku lepas baca citer ni..

  2. agak suspend cte akak ni…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s