Suatu malam di Phnom Penh


Prolog: Saya menyertai program sukarelawan Our Touch di Kemboja. Saya sendirian terbang dari Singapura. Sampai di Phnom Penh saya bertemu enam orang sukarelawan Our Touch yang tiba lebih awal, inilah kali pertama saya bertemu mereka. Malam itu, sebelum bertolak ke Siem Reap, kami makan malam bersama.

Cerita:
Ketika makan malam di Phnom Penh, kami bertemu seorang pak cik warga Malaysia yang sangat peramah. Mungkin boleh saya katakan dia keterlaluan peramah sehingga sedikit menjengkelkan. Harapan saya, waktu makan itu dapatlah kami gunakan untuk berkenalan lebih lanjut tetapi sentiasa terganggu dengan keramahan pak cik tersebut.

“Ada sesiapa yang kerja di TNB?” tanyanya dari meja tempat dia duduk. Dia menyebut nama seorang VVIP TNB. “Itu anak pakcik” suaranya sedikit tinggi, menunjukkan kebanggaannya. “Kalau ada sesiapa yang kerja atau nak naik pangkat, beritahu saja pada pak cik, dia boleh bagi”

Kami berpandangan antara satu sama lain dan berbisik-bisik “Betul ke pak cik ni?”

“Pak cik!” laungku. Kedudukan aku agak terlindung dari dia. “Saya tak mahu minta kerja dengan TNB, tapi boleh tak pak cik minta supaya tarif letrik tak naik tahun depan?”

Pak cik diam tanpa respon. Tak pasti sama ada dia tidak mendengar atau pura-pura tidak mendengar.

“Saya tak mahu kerja, saya cuma nak mintak tarif elektrik jangan naik lagi. Boleh?” ujarku lebih kuat untuk memastikan dia betul-betul dengar. Kali ini aku pasti dia dengar dan dia memang dengar kali pertama kerana air mukanya berubah.

Bukannya aku berniat mahu kurang ajar dengan orang tua. Tapi aku menyampah dengan orang cakap besar, ‘menjual’ sesuatu yang bukan haknya, dipanggil budak-budak sekarang poyo. Aku tahu pak cik tu cakap kosong saja. Ada masalah keyakinan diri, mungkin.

Kedua, aku benci kronisme. Bayangkan, kami ni hanyalah orang asing yang dia jumpa di kedai makan. Berapa ramai orang asing yang dia jumpa setiap hari? Ini baru saja seorang bapa (jika benar dakwaannya) kepada seorang VVIP. Aku sedar, penyakit ini memang ramai pengidapnya di Malaysia. Memang pernah ada orang katakan kepada aku – nak hidup senang di Malaysia ni, mesti ada kabel!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s